Onderhoud vloeren

ONDERHOUDSADVIES VOOR KERAMISCHE TEGELS

KERAMISCHE VLOERTEGELS:

Keramische vloertegels worden vervaardigd uit hoogkwalitatieve grondstoffen, met hoge druk geperst en onder zeer hoge temperaturen gebakken, waardoor een uiterst slijtvast en weerbaar materiaal ontstaat. Deze tegels zijn haast nooit poreus en erg makkelijk in het onderhoud. Het is echter van belang de tegels na plaatsing goed te reinigen en in het onderhoud goed te ontvetten.

BOUWREINIGING:

Toe te passen product : Lithofin KF Cementsluierverwijderaar
Verhouding : 1:5

Lithofin KF Cementsluierverwijderaar verwijdert sluier en zorgt voor een zuiver, helder oppervlak. Eerst het voegwerk goed nat maken. Met een schrobber de Lithofin KF Cementsluierverwijderaar aanbrengen en verdelen en na 2 minuten opnieuw schrobben. Vervolgens opnemen of opzuigen en met schoon water zeer goed naspoelen.

Lithofin KF Cementsluierverwijderaar is een sterk actieve reiniger met speciale zuren voor het verwijderen van de cementsluier (waas na het voegwerk). Veilig voor tegel én voegwerk, geurloos en milieuvriendelijk.

PERIODIEK ONTVETTEN EN ONDERHOUD:

Toe te passen product : Lithofin FZ Intensiefreiniger
Verhouding : 1:10

Sterk ontvettende reiniger voor een periodieke schrobbeurt, brengt de tegels weer terug naar de originele staat, mag ook verdund als dweilmiddel worden toegepast voor intensief gebruikte vloeren of bij sterke vuil/vet-afzetting.

NORMAAL ONDERHOUD:

Toe te passen product : Lithofin FZ Onderhoudsreiniger
Verhouding : 1:0,2

Lithofin FZ Onderhoudsreiniger regelmatig gebruiken voor een verzorgd oppervlakte.
De vloer natvochtig moppen of dweilen. Met gewrongen dweil nawissen. Vervolgens 15 minuten laten drogen en niet op lopen.

NIEUW GEPLAATSTE TEGELS:

Zichtbare resten van voegmateriaal of lijmresten doen vuil aanhechten en bemoeilijken het verdere onderhoud achteraf. Reinig daarom alle keramische vloeren met Lithofin KF Cementsluierverwijderaar zoals beschreven. Resten van kunststofhoudende voegmiddelen kan men verwijderen met Lithofin FZ Intensiefreiniger (onverdund, ca. 20 minuten laten inwerken). Ondersteun de werking van de producten door te schrobben met een witte pad op de gepolijste oppervlakken, en moet groene pads op de ruwe en matte tegels.

VOORREINIGING VOOR DE BESCHERMENDE BEHANDELING BIJ BESTAANDE, VUILE TEGELS:

De behandeling van een reeds gebruikte oppervlak vereist een zorgvuldige reiniging. Alle verontreinigingen en productresten moeten van het oppervlak en uit de poriën verwijderd worden.
Lithofin FZ Intensiefreiniger naargelang de vervuiling 1:10 met water verdunnen, met schrobber ruim verdelen op de vloer en 5-10 minuten laten inwerken. Daarna grondig schrobben met een borstel of schrobmachine en nog eens 5 minuten laten inwerken. Daarna schrobben, en ondertussen water bijgieten, en vervolgens het vuile water opnemen/opzuigen. Met zuiver water 2 maal goed spoelen tot alle reiniger-resten verwijderd zijn. Na min. 24 uur droogtijd kan men de beschermende behandeling toepassen.

VERDERE INFORMATIE OVER DE BESCHERMENDE BEHANDELING TEGEN VLEKKEN:

Ondanks de bijzondere eigenschappen van fijnverglaasde keramiek kunnen er naargelang de afwerking en het gebruik vlekken ontstaan.
Door een éénmalige behandeling van Lithofin FZ Impregnering wordt de vlekgevoeligheid verminderd dat er zo goed als geen vlekken meer ontstaan, of dat ze alleszins makkelijker te verwijderen zijn. Deze behandeling is aanbevolen voor nieuw geplaatste oppervlakken met gepolijste afwerking. Op gestructureerde of matte tegels moet de werking getest worden; meestal is een behandeling van zeer lichte en donkere tegels zinvol. Belangrijk vooraf op een proefvlak plaatsen. Niet poreuze of vochtige tegels kunnen niet geïmpregneerd worden. Impregneringen enkel op volledige droge tegels toepassen, anders kan het product niet indringen in het oppervlak. Productresten van het tegeloppervlak met een gummi wisser zorgvuldig en restloos wissen, want dit is na het drogen niet meer mogelijk. Na het aanbrengen, wanneer het product begint in te drogen, ev. Met een in het product gedrenkte microvezeldoek de opdrogende resten wegwrijven.

AANVULLENDE ONDERHOUDSINFO:

Intensief gebruikte oppervlakken hebben af en toe een grondige reinigingsbeurt nodig. In een emmer koud tot lauwwarm water Lithofin FZ intensiefreiniger toevoegen (naargelang de vervuiling tot 1 liter per emmer), openschrobben op de vloer met een schrobber; ca. 10-20 minuten laten inwerken, tussendoor schrobben en niet laten opdrogen. Daarna het vuile water opnemen en met zuiver water naspoelen. Bij bepaalde tegels kan het zinvol zijn om van tijd tot tijd te reinigen met Lithofin KF Sanitairreiniger (ca. 1:20 verdund).